“Apa yg Allah takdirkan, itu yang terbaik”

Tags

, , , ,

“Apa yg Allah takdirkan, itu yang terbaik”, status yg aku baru baca dari page tarbiah sentap tadi. Yup, exactly describes apa yg aku rasa since aku mula masuk unimas.
Allah takdirkan aku;
Dapat kml walau di hati aku harapkan dapat 2nd choice, km Melaka
Diuji dgn masalah air n anjing saat di kml
Mula kenal maksud stres saat di matrikulasi (sbb aku x pernah rasa stress even esok ada exam spm pun..;D ; bkn
bmakna aku pandai sgt tp sebab aku xpenah amek kesah pun pasal spm. Revise? Xpenah walau sekali. Seriusli. Ak
x bercita2 pun nak score. Ak juz, ap ja result ak nanti, den tu la. Thats it.)
Dapat course kimia walau di hati ak xpenah mimpi nak jadi chemist n ak plg xsuka dok keja dalam lab
Dapat umt *tp yg ni xsedih sgt coz ak mmg nak dpt u jauh2 coz ak prefer independent. p/s: x sejauh obersi pon
Dapat peluang2 kerja yg ak boleh nak terima tp ak terpaksa tolak sbb dia
Dapat peluang kerja dalam bidang kimia (!) yg ak nak gila2 tp ak tpksa tolak sbb dia
Ada cabaran utk dptkan kerja di tempat kerja yg dia boleh terima
Dapat peluang sambung master *ak mmg ada niat utk sambung belajar since sblm grad lg tp x pasti ak mampu ke x tuk survive
Dapat master by research *minat dalam bidang yg ak kaji skrg x la tebal mana
Dapat unimas ~ which plg ak krg suka. Jujurnya ak x nak unimas tp ak buat pilihan utk pilih hanya di unimas
atas sebab berkorban. Jauh di hati, ada uni n course yg ak sgt sgt sgt sgt nak

Bak kata ayat pertama td; “apa yg Allah takdirkan, itu yg terbaik”
Mungkin kita x nampak kesannya skrg, tp satu hari inshaaAllah kita akan nampak
Dpt kml; ak dpt belajar rasa stres, aku mula belajar wat revision, aku mula belajar maksud ‘menimba ilmu’
walaupun blm fhm mksd ‘timba ilmu’ yg sepenuhnya waktu ni, aku belajar cara handle stres esp subjek math, haha,
ak belajar utk terima sesuatu-terima hakikat yg ak dpt kml yg pnuh cabaran, ak blaja handle stress dgn mslh
air n anjg, n ……………..etc etc

Dpt course kimia; walau di hati ak x penah minat chemist. Masa skolah dulu, ak siap boleh bgtaw member lagi,
ap yg ko minat sgt ngan chemist tuh? Dulu membe ak ad 2 org yg minat nak jadi chemist. Ak memang xminat gila
chemist sbb ak x minat keja dlm lab. Ak x minat tiap hari dok ulang rutin yg sama, pegi lab, run test,
interpret, n esok wat bnda yg sama. Sample ja yg berubah. Walaupun ak x minat chemist, tp ak minat chemistry.
Kenapa ak pun x taw.
So now, ak dah mula nmpk hikmah ak dpt course kimia utk degree aku. Yg ak sbnrnya minat dunia kimia. Ak minat nak cari sesuatu, cari jawapan ; which is sort-of dunia researcher. Ak minat nak mndalami ilmu kimia/alam sekitar

[Dapat peluang2 kerja yg ak boleh nak terima tp ak terpaksa tolak sbb dia,
Dapat peluang kerja dlm bidang kimia (!) which ak nak gila2 tp ak tpksa tolak sbb dia,
Ada cabaran utk dptkan kerja di tempat kerja yg dia boleh terima,
Dapat peluang sambung master,
Dapat master by research] ;
Hikmahnya, sekarang ak is a master student. Ak buat by research, yup mmg ak bukan amat amat amat minat research (ak prefer coursework sbb ak nak belaja in-depth dlm chemical instrumentation, which only offered at usm -setaw aku la), tp ak minat. Makin aku mula memahami, makin aku minat. Yup dulu betapa sedih n frustnya aku di saat aku terpaksa tolak segala offer keja yg ak dapat dek kerana dia, mungkin hikmahnya, kalau ak terima keja tu, mungkin aku akan terasa suka dgn keja, suka dgn sntiasa ada duit, n den mungkin ak x akan smbg belaja. Ak bersyukur smua bnda ni jadi. Dulu mmg susah ak nak terima. Yala org dok tny, bila nak keja? Dah dpt keja? Blm keja lagi??
Den bila aku buat keja part time, org dok kata, bja deg tapi wat keja tu ja? Bja kimia tp wat keja tu ja? Penat2 ja bja….
sesungguhnya ak x kesah apa org kata, ak boleh tapis n kebalkan telinga di saat org kata smua bnda nih. Serius! Ak memang boleh tolak tepi bila org lain yg kata bnda nih. Tp ak amat amat amat lemah bila sorang ni yg keluarkan kata2 tuh. Ak sgt sgt lemah. Ntah bpa kali aku keluarkan air mata menangis sorang2 x henti2 ,nangis senyap2 ja x leh nak luahkan kat sapa2 sbb ak x nak burukkan dia, sbb ak hormatkan dia, den lps tu pulak ak terpaksa pretend depan dia yg ak lgsg x sedih, lgsg x terguris pun dgn ap dia kata wpun dlm hati punya dah bpa kali ak menangis. Tmbh lagi bila aku pikir yg ak terpaksa tolak segala tawaran kerja sebab dia. Lagi la mencurah2 air mata aku. Bukan ak x pernah dpt tawaran keja dlm bidang (offer kerja di luar bidang, lg la byk). Ak pernah. Dua kali (*xdala byk kali pun*). Tp ak terpaksa tolak sbb dia x izinkan, atas sebab tempat tu jauh. Satu di luar negeri, yup aku akui. Satu lagi dalam negeri, jauh 15 min dari rumah. Jauh? Sedang ramai kwn aku kerja di luar negeri. Sedang ramai kwan seangkatan aku, perempuan, drive 30min dari rumah sorang2 ke tempat kerja utk kerja yg bukan dalam bidang pun. (padahal kalau dia bg pun ak amek offer tu n keja, t dia jgk yg akn amek htr ak p keja. bknnya ak akn dbenarkan drive pun. while my friends r allowed to drive themselves.😦 ) Betapa hati aku rapuh utk terima. Tp ak terpaksa. Atas sebab dia la aku tolak semua tawaran, tp dia jugak yg keluarkan kata2 sinis bja deg kimia tp keja tu ja? Penat2 bja..bla3…..bila nak keja? Den dok heboh satu ‘dunia’, “ oh dia masih x keja lagi” (*walaupun saat tu ak tgh keja part time.,tp bagi dia ‘ak blm keja’ coz dia x terima pun keja ak tu sbg keja. Hina sgt kot)…….bila DIA yg keluarkan kata2 ni ak sgt sgt sgt terguris. Menangis sampai air mata dah xmampu nak keluar. Mata aku kering sgt3. Den bila aku bgtaw ak nak sambung belaja, dia jugak yg x bagi. Ak bukan mintak duit dia pun. N ak memang x nak guna duit dia sbb ak jns yg suka independent. Ak taw, bg dia, ak nak sambung sbb ak xdpt2 keja (ops…plis ya. Bkn xdpt. Ak dpt tp ak terpaksa tolak). Dia ingatkan tu sebab ak nak sambung. Padahal, ak memang niat utk sambung sejak ak BELUM grad degree lagi. Sbb ak minat utk belajar. Ak nak tambah ilmu. Ak kebalkan telinga kebalkan hati, akhirnya dia izin walau ak taw dia x sepenuhnya rela.
Dah. Ak x nak ingat bnda ni.
Ak rasa bagi org yg kenal ak, mesti dia pk org yg ak maksudkan is bf kononnya. Tp bukan, org ni adalah org yg sapa2 pun xkan sesekali expect.

Now ak dah pun di alam master. Ak mula nampak hikmah kenapa ak ditakdirkan utk x kerja dulu. Ak mula nampak kenapa Allah ingatkan ak ttg minat aku untk belajar. Yup ak memang minat belajar. Dari dulu lagi. Tp now ak lbh jelas. Ak nak tambah ilmu. Ak nak kejar ilmu. Ak nak nak nak ilmu. Dapatkan ilmu tu kan salah satu tanggungjawab kita?
Lagi satu hikmah aku amek master ialah ak ada peluang utk lebih dekat dgnNya. Knp ak ckp mcm ni? sbb bila ak di uni, ak boleh join kelab/persatuan. bukannya kalau x dok dalam uni, kita x boleh nak lebih dekat dgnNya, ni cuma utk org yg macam aku. ak yg sgt lemah n mudah tewas. iman ak x kuat. jd ak perlu sesuatu yg boleh ‘ikat’ aku dgn dunia islam yg sebenar. Dah lama sbnrnya ak nak kenal Dia, ak nak kenal agama ak sndiri, ak nak jadi hambaNya yg sbnrnya, tp dulu ak x kuat nak smua ni. sbb tu dulu ak ad niat nak join2 persatuan mcm ni tp niat tu x kuat, dulu ak mmg tak penah ad rasa nak join usrah. Tp now dat ak dalam uni, ak boleh join persatuan yg islamic. So that ak akn join usrah (so far belum lg😦 ….). So that ak akan sentiasa ada dalam ‘ikatan’ kesedaran, ak sentiasa diingatkan, sbb ak taw ak mmg lemah orgnya. Iman ak mudah tewas. So aku perlu benda ni. kalau ak x tekad utk amek master, mungkin ak terus dihanyut dgn krg kesedaran agama. Yup ak bertudung tp ak x tutup aurat dgn sempurna. Ak taw n ak sedar bnda ni tp ak buat dek. ak x jaga solat. Ak puasa tp ak x sebenarnya puasa dgn iman. Ak lari dari tanggungjawab sbg khalifah. Ak lari dari tggjwb as da’ie (wic ak masih xlayak tp sbnrnya kita semua umat islam ada tanggungjawab as da’ie). Alhamdulillah, ak pilih utk terus study, n dgn izinNya ak dapat sambung.

Oh. Iklan jap. Lagi satu, ad hikmah knpa ak dgn si dia x jadi. Hahaha. N for sure si dia ni bkn dia yg dmaksudkan kat atas, of kos la! Kalau x, xkan ak mampu nak ‘hahaha’. Hah.😀😀

Alhamdulillah. Syukur Ya Allah.

MASTER: Am i ready? + pengalaman kerja fast food

Tags

, ,

Sure not! n i dont know if im ever going to be ready. But i am officially a master student now. So i should be.

What should i do to be ready…………..

1)Financial support: get a scholarship. Well, im abt to apply, which what i should hv done LONG ago. Once u hv the offer letter ,u should immediately apply for scholarship, especially if u r going for september intake. I got the offer letter in june n my hobby- i procrastinate, so now i miss the date.

Some of the list of scholarship:

Ybstar, mara, zamalah, mybrain15

2)strengthen your basic. Especially for me who hv a very very poor basic.

3)revise your research-related courses

4)master your research skills n research writing

Hmmm. Clearly, im not ready. But here i am now. I got the offer letter in early june n the uni asked me to register in june (tho im applying for sept). So i was like ……………??…….i can’t coz im not ready financially (n academically……..truthfully….but i ignore this part). I want to keep on working till ive enough money for my financial support once i register later….at least enough for the registration fee. Alhamdulillah that i asked for the registration date to be postponed n now that i hv quite enough.

Tho the title of this entry is “master” but actually i want to write abt what ive learned from my working experience. Honestly im not sure if it’s deserved to be called as “working experience” coz it was just a part-time job n ‘keja biasa2’. But anyway as for me, kerja tetap kerja no matter what line of work it is.

Disipline; im obviously not a disciplined staff. Salula malas gila nak keja, tp duit punya pasal, kena la paksa diri. N my punctuality is indeed not an example. Boleh kata tiap hari la lambat, till manager ada ‘mark’ dkt punch card. Haha. Luckily he started that marking thing when i was abt to resign. If only it was earlier, i would’ve getting series n series of marks.

Skills of handling customer.; ada mcm2 ragam. Ada yg memilih;but actually aku x kesah handling customer yg memilih, tp of coursela ak lbh prefer yg xmemilih coz senang nak order dgn kitchen. Just bila ada yg memilih + ckp x serupa bikin + krg sabar.., thats a challenge indeed.

Anyway thats a good thing coz i learned somethg; kesabaran n new way of handling future customer. Bila ak da keja agak lama skt, taw la trick sikit2.

Skills of memorizing; ak mengaku ak mmg pelupa orgnya. Haha. Since zmn study agi. So masa mula2 keja mmg terok ah performance ak. Tp alhamdulillah, as time passes, ive improved. Keja ni ajar ak utk ingat which customer order apa in case ak lupa bg tag no. bnda lainnya, menu, cara amek order, key-in order, etc

Skills of training n being trained. Being trained…; org yg ajar kta tu ada yg jns mmg suka mengajar n ad yg langsung x. So kalau kena yg suka mgjr tu utgla. Tp kalau tak, then kena pandai cari alternatif sndiri la. Training……;similar. Org yg kita ajr xsmstinya suka kalau kita ajar dia.ad gak yg simply malas n ad yg kena ulang byk kali. So kena pk way of handling. Anyway i wont blame them coz ak sndiri pun terok.

Stay polite no matter how stressed or tired u r. Normal la, ad masanya penat, or stress…tp tetap kena stay polite sbb customer tu xbrslah pun….kan3.

Dlm fastfood, ada staff kitchen, cashier, n floor. In my opinion, kitchen plg penat. Yg plg stress? Ntah. Haha. Smua kot. Floor: will be the first getting complaints from customer in case cashier or kithen ada buat salah or lambat bagi order. Cashier: kena layan customer in times of penat or stress, layan diff ragam, kitchen komplen -if cashier tkr2 order when customer tkr order n –if cashier lambat mention special request when customer lambat mention ….coz once order made, then it’ll be wastage in these cases….coz bkn blh simpan pun.. kitchen:kena buat cpt n …..handling cashier. Haha. Ada cashier yg x competent in getting customer’s order, or x alert bila kitchen mention anything hbs n yet keep on ordering.

Tapi………..of coursela, manager n sv would be the one yg plg stress……

Tho mcm2 yg jadi, tp i like that ive experienced them. Coz byk yg ak blaja. Alhamdulillah

PEREMPUAN + GOSSIPING + BACKBITING/MENGUMPAT

Tags

, , , , ,

PEREMPUAN + GOSSIPING + BACKBITING/MENGUMPAT = memang ‘SEJATI’

Mengumpat/memfitnah tidak terhad kepada perempuan sahaja. Cuma, mungkin sering dikaitkan kepada perempuan. Mesej ni untuk lelaki dan perempuan yer, termasuklah tkg post….😉

Beza mengumpat dan fitnah:

MENGUMPAT = menceritakan kebenaran tentang keburukan sesiapa kepada orang lain wpun sekadar seorang & wpun cerita itu benar

FITNAH = mereka cerita tentang seseorang (tanpa ada kebenaran yang sahih) kepada orang lain. *sungguhpun cerita itu benar, ia tetap dianggap berdosa krn ia dikategorikan sbg mengumpat

 Image

Image

# gambar merujuk kepada fitnah. Apa pun, seeloknya keburukan seseorang itu tidak perlu disebarkan. Leave the judging to Allah.

***tukang post ini sendiri bukan perfect dan telah & masih melakukan banyak kesalahan. Saya bukanlah muslimah yang baik, apa lagi mukmin. Ini adalah peringatan bersama/friendly reminder dan paling penting sekali peringatan untuk diri sy sendiri

Sememangnya sangat mudah untuk mengumpat. Kenapa kita mudah mengumpat? Pd pndgn saya, kita mengumpat kerana kita benci/tidak suka/tidak setuju tentang sikap seseorang itu atau kita merasakan apa yg dia telah lakukan adalah salah. Hampir kita semua ada sikap suka/mudah untuk mengumpat tatkala kita tidak setuju mengenai sesuatu atau mungkin kerana, mengumpat itu adalah fitrah kita (*pandangan semata-mata. Betulkan jika salah). (Pandangan saya lagi,) wujudnya sikap menghakimi/judge/pre-judge/assume/jump-to-conclusion mendorong kita untuk mengumpat. Alangkah eloknya sekiranya sikap menghakimi kita itu menjadi pendorong kepada sesuatu yang positif; iaitu ingin membantu A supaya berubah sekaligus membantu kita sendiri. [A=orang yang kita umpat. Seseorang yg mana kita bercerita mengenainya kepada orang lain. The one whom u talk abt. A ini adalah sekadar simbol/andaian semata-mata utk memudahkan penjelasan. Xde kena mengena dengan sesiapa]

Kita boleh bantu golongan A ini dengan cara menegur. Menegur juga ada caranya. Sekiranya kita gemar menegur seseorang itu dengan cara menghina atau sindiran yg pedas atau mencela, ubahlah dengan mengikut cara yang diajar dalam Islam. Tegurlah A dengan cara:

1. memberitahu dia secara private/face-to-face/berbincang dengan baik. Beritahu A bahawa sikap/apa yg  telah dia lakukan adalah salah di sisi Islam. Berkata-katalah dengan baik. Teguran sebegini hendaklah dilakukan ketika anda hanya berdua dengannya (p/s: kalau berlainan jantina, seeloknya minta pertolongan dari rakan yang sama jantina dengan A. jika tidak mampu, cari alternatif lain spt melalui private msg di fb/hp/emel/etc.)

2. tegur secara am/general/public/umum tanpa “pinpoint”.

Sekiranya anda menegur sesorang itu di hadapan orang lain yang mana membuatkan A rasa terhina, ia adalah CELAAN.

Maka, NASIHATlah dengan cara yang sepatutnya.

 Image

# Gambar merujuk kepada mengumpat

Kepada sesiapa yang diumpat/difitnah,

Image

# Sentiasa ingat Allah dalam semua keadaan

—————————————————————————————————————————————————————————-

* Berikut yang di bawah adalah copy paste dari http://sayangsain.blogspot.com/2013/02/jauhi-dosa-mengumpat-dan-fitnah.html

Abu Hurairah رضي الله عنه melaporkan bahawa Baginda Rasulullah صلّى الله عليه وآله وسلّم  pernah bersabda:

“Saudara-saudara tahu apa itu mengumpat?”

Sahabat-sahabat Baginda menjawab:

“Allah dan utusan-Nya yang lebih mengetahui.”

Rasulullah bersabda:

“Mengumpat itu adalah saudara menyebut hal rakan saudara yang tidak disukainya.”

Ada orang bertanya:

“Apa pandangan tuan apabila saudara saya itu memang sifatnya seperti saya sebutkan?”

Baginda menjawab:

“Apabila dia memang begitu, maknanya saudara mengumpat kepadanya. Apabila dia tidak bersifat seperti apa yang saudara katakan, bererti saudara memfitnahnya.”

(Hadits riwayat Imam Muslim رحمه الله , dicatatkan oleh Imam An-Nawawi رحمه الله dalam kitab Riyadhus Sholihin)

Oleh sebab yang demikian, dengan berpandukan pengajaran hadis di atas, mari sama-sama kita melakukan muhasabah atas diri kita sendiri. Adakah sehingga kini, perbuatan kita itu sebenarnya adalah umpatan dan fitnah yang tidak kita sedari?

Jika ya, maka bersegeralah kita berhenti dan memohon kemaafan daripada mereka yang telah kita umpat dan fitnah.

Selain daripada itu, sama-sama kita gerakkan usaha kesedaran dan pencegahan agar tabiat berdosa tersebut dihindari oleh ibu bapa kita, ahli keluarga kita, jiran-jiran, sahabat-rakan kita dan umat Islam secara umumnya.

Mudah-mudahan mendapat manfaat dan barokah daripada Allah.

Sumber:http://ikhwanzhaki.blogspot.com

 

rujukan: http://perjalanantanpahenti.blogspot.com/2013/05/antara-mengumpat-dan-fitnah.html

p/s: sy bukan seorang ustazah/sesiapa. Sy masih sangat sangat kurang arif dalam agama. Kalau ada apa2 yg sy nyatakan itu salah di sisi Islam, please let me know. TQ

My Dream: I wish I could…

Tags

, , , ,

To the school-leavers, pre-U graduate, or high-school-leavers-to-be, please do not ever miss your chance to achieve your dreams. I said this based on my own experience. I wanted to be a paramedic so very very badly. It is my ambition, my passion, my dream n will always be. My dream to be a paramedic never fades (even when i am a chemistry graduate now). After finishing high school, i did not apply for a paramedic course because the course is offered only by a private institution. I know that the financial issue made me unable to apply. The case was that,’ i could not apply’. It is not ‘i don’t want to apply’. I know that. I am aware of that. But deep inside my heart, I kept on saying “why didn’t i choose my dream over money back then?” However, I do realize that i made a right decision. Sadly, watching ER, House MD and Lost made me regret my decision even more…which I know I shouldn’t.

My passion to be a paramedic begins after I watched “Burning Flame”. It is a Chinese TV series aired by TV3 a long time ago (when I was 12 or 13). The show was actually about fire brigades. There was only one paramedic character. People may assume that I actually wanted to be a doctor. Well, that is totally wrong. I never wanted to be a doctor. I did…but that was when i was a kid. I would not consider that to be counted because being a kid, the professions that I knew at that age were doctor, lawyer, policemen, and teacher (Yes, what a limited knowledge I had). As I grew up, I know that I actually never wanted to be a doctor. All I wanted is to be a paramedic. Being able to be someone useful at a scene is my wish. I don’t want to just watch an accident or standing there doing nothing. I wanted to help and do something meaningful. Being a paramedic needs one to be able to think very fast, work efficiently and accurately under a high pressure and make a wise decision quickly. Paramedics deal with risk every day. They deal with life or death situations in every case that they run into. I love that. I love to work under that kind of pressure. I love challenges. I don’t like routine work. I used to hate research. I don’t like to be an analyst whom the routine work would be going to the lab, run some tests and interpret the data. Well, that is what a chemist does. Every single day, repeating the same routine. Gosh. I don’t know how I am going to deal with that. Doing something that i don’t even like. I read a quote or a saying somewhere, written by someone famous, about work. He said ‘choose a job that you like doing. Then, you would not even work. It’s your hobby.’ This is not what he exactly wrote coz i don’t remember. I like what he said and i wish that i could. But i can’t.

Never believe a one-side story

Tags

, ,

It is our nature to judge right after listening to a story. (for most of us). Then, we tend to jump up to a conclusion or make an assumption based on that story; Ohh, he is _____, she is _____. From my point of view, no one has the right to judge. It is up to Him to evaluate us. He is the all-Knowing. He knows the solid truth, with no doubt. However, since ‘judging’ is our nature, we should at least be 100% sure that the story that we heard is the truth. There is no lies between A to Z of the story. How? It’s simple. Just listen to both sides of the story! Though there is no guarantee to confirm but at least, you have tried your best. Anyway, in my opinion, there is no need to judge. I still stand by my statement; we have no right to judge. Let’s leave it to Him. We should judge ourselves instead of judging others.

Muslims: One that we always ignore….

Tags

,

AURAT

Apa hukumnya jika kita bersalaman dengan abang/adik ipar sebelah ibu/ayah kita (sekiranya perempuan)?

 

Abang/adik ipar sebelah ibu/ayah kita, itu dipanggil  suami ibu saudara. Bapa saudara Ipar statusnya adalah Mahram muaqqat (sementara). Yang diharamkan adalah berkahwin dengannya (semasa dia masih beristeri), kerana dia adalah suami ibu saudara kamu (suami orang). Hukum yang lain termasuklah :-

a. Haram bersentuhan.
b. Haram berdua-duan (khalwat).
c. Haram bemusafir berdua.
d. Haramnya untuk melihat atau terlihat sebahagian aurat seperti kepala, rambut, tangan dan kaki. Seluruh tubuh wanita itu menjadi aurat kecuali wajah dan kedua telapak tangan.

*copy n paste from http://halaqah.net/v10/index.php?topic=10278.0

*copy n paste from ummulsinar1.blogspot.com *copy n paste from www.belognia.com

Raya Aidilfitri….perayaan fitrah

Tags

, , , , , , , ,

Assalamualaikum w.b.t

Selamat hari raya to all muslimin muslimat. To my family, teachers n lecturers, neighbours, n friends, Selamat Hari Raya n minta ampun minta maaf sangat2 atas segala salah silap. Thanks a lot for your help and thanks for everything.

Special thanks to all teachers of Tadika Zasa, Tadika Kidurong, Sek. Keb. Bandar Pusat Jengka, Sek. Keb. Gita, Sek. Men. Tunku Abdul Rahman., and all lecturers of Kolej Matrikulasi Labuan n Universiti Malaysia Terengganu. I wont be able to be who i am now without the help from all of these great person. Thanks for your endless support in guiding me and creating who i am. And, most importantly, please forgive me for all of my wrongdoings.

To all of you; my family, teachers n lecturers, friends and everyone, I would like to apologize if i ever hurt you in any ways, knowingly or unknowingly, intentionally or unintentionally, and directly or indirectly.

Mata kadang salah lihat,

Mulut kadang salah ucap,

Tangan kadang salah tindak,

Hati kadang niat jahat,

Maafkan segala salah silap yang pasti ada….

MAAF ZAHIR DAN BATIN

*copy n paste

I would like to share a message regarding the celebration of hari raya. It was posted by Dato’ Dr. Hj Fadzillah Kamsah on facebook. But, first of all, I am surely not as good as the Salafussoleh and I am not a good muslim. But I do hope that I can change myself and improve. “No one can change you except yourself” – Indeed a great reminder for me.

“As salamu’alaikum shbt tersyg. Cara ORG AWAM sambut Raya:

  • 1. Akhirnya Ramadan di sambut dgn riang ria,
  • 2.H Raya lebih bermakna drp Ramadan,
  • 3.Dtgnya Idil Fitri melenyapkan ingatan kpd Ramadan yg lalu,
  • 4.Lalai dgn sambutan raya tanpa usha jadikannya sbg ibadah,
  • 5. H Raya jadi medan hiburan & maksiat (spt campur lelaki perempuan & jabat tgn di antara yg bkn muhrim),
  • 6. Foundation amalan dlm Ramadan musnah di telan kemeriahan Raya,
  • 7. Tiada azam nak jadi org baru selepas Ramadan.

Sambutan Raya golongan SALAFUSSOLEH:

  • 1.Pemergian Ramadan di tangisi,
  • 2.H Raya tak bermakna jika ibadah Ramadan tak di terima Allah,
  • 3. Hati berharap agar bertemu Ramadan yg akan dtg,
  • 4. Hisab diri dgn rasa penuh kehambaan,
  • 5.Memastikan kegembiraan Raya tak bercanggah dgn Ramadan yg baru lalu,
  • 6.Istiqamah & kekalkan amalan yg di bina sepanjang Ramadan,
  • 7.Azam jadi org baru yg Allah lebih redha. Moga kita gigih menyempurnakan ibadah Ramadan & menyambut Idil Fitri dgn kesyukuran & keinsafan.

Aamiin, wassalam.”

*copy n paste from Dato’ Dr. Hj Fadzillah Kamsah’s facebook status

“To err is human, to forgive divine”

Tags

, , , , , ,

The proverb explains about Allah’s willingness to forget and our willingness to forget each other. Also, it explains how easy it is for us to make mistakes. As in Asma-ul-Husna (His 99 names) and as a muslim, we recognise Him as the all-Merciful, all-Forbearing and all-Forgiving of our sins. This should be taken as a hope for even the worst and hardest sinner. Keep reminding yourself that no matter how big your sin is, He is all-Merciful. However, forgiveness does not deserved to be accepted by simply making a confession. It applied to most of us as well. We can hardly accept our friend’s apology when he/she simply said ‘I am sorry’ and yet keep on repeating the same mistake. Confession of admitting your faults should be accompanied with sincere repentance and willingness and strong determination to not repeating the same offense. Then, tawakkal and believe that he will give the best for you. These are all that needed to ask for forgiveness from Allah. Never despair. Never give up. And most importantly, never procrastinate. Do it now. Repent as soon as you realise your offense because we never know when would be our ‘time’.

Our Prophet s.a.w is also known to forgive his ummah. Then, who are we, as an ordinary human being with so many flaws, to not forgive each other? “To err is human” clearly means that “man is a wrongdoer”. Each one of us are capable of making mistakes. Mistakes that we had done cannot be erased. Our footprint always leaves a mark. Any wrongdoings that we have ever done cannot be undone. There is no “undo” button in our life. Nevertheless, we should get up, reflect ourselves and repent, and ask for forgiveness from the person related. And as stated in the proverb “to err is human, to forgive divine”, each one of us have the right to be forgiven. Surely, the apology should be sincere enough to deserve forgiveness. There is no need for vengeance as vengeance would not lead to anything except rage and more sins. To forgive and forget is actually a true forgiveness. If you do forgive but you are not able to forget, then you have not truly forgives. “People who forgive and forget actually achieve concrete benefits” (Sherman). There is no use in pining over past iniquities. Stop on keep blaming others and reflect ourselves instead. Seek Allah’s forgiveness for others and for yourself. Forgiving people would makes you happier.

*I got the inspiration to write this blog from K. Sherman in her books “Why Islam?”. It is a very good book explaining the real concept of Islam. It should be read by those non-Muslim that wanted to know more about Islam but I would also recommend this book to the imperfect muslim (like me myself!).